Kune Kune


Kune wat?


Kune kune varkens, of in het Nederlands 'koenie koenie' varkens, komen oorspronkelijk van de Maori's in Nieuw-Zeeland.

Hun naam in de taal van de Maori's betekent vet en rond. Bij ons zijn het gewoon supergezellige knuffelvarkens :-)


Kunekunes zijn heel sociale dieren en hebben, hoewel ze ook goede vrienden kunnen worden met andere dieren (zoals schapen, konijnen, kippen, katten, honden, paarden etc), echt een varkensvriendje nodig. Dit kan eventueel een ander ras varken zijn, maar Kunekunes zijn heel rustig en zijn enorm blij met een rustig Kune kune maatje. Dus, neem altijd minimaal 2 Kunekunes!


Kune kunes zijn -in tegenstelling tot andere varkens- grazers. Een volwassen dier kan in de lente/zomer alleen op gras leven. 200m² voor 2 kune kunes is een absoluut minimum. Als je niet voldoende gras hebt kan je ze uitstekend bijvoeren met varkenskorrels of speciale minivarkenmuesli, aangevuld met hooi en fruit- of groente resten. Hoe meer gras ze hebben des te minder korrels er gegeven hoeft te worden. Het is belangrijk je niet te strak aan de richtlijnen te houden maar om op den duur ‘op het oog’ te voeren. Zodra je varken te dik wordt, geef je minder. Een te dik varken is een ongezond varken.


Als je een stal hebt, kunnen de Kuneskunes op een dik strobed in een hoek slapen. Ook een houten varkenshok in het weiland voldoet prima. Kunekunes zijn sterke dieren, ze kunnen prima in een hok op het land leven, zolang hun slaapplek maar droog en tochtvrij is met veel stro.


Van alle erkende varkensrassen horen Kunekunes bij de minivarkens. Kunekunes zijn veel kleiner dan andere ‘ras-varkens’ als bijv. Mangalitza’s, Berkshires, Duroc, maar het zijn beslist geen ‘tea-cup’ varkens. Volwassen kunes hebben meestal een gewicht tussen de zestig en de honderd kilo en zijn tussen de vijftig en zeventig centimeter hoog. Net als bij de meeste pasgeboren dieren zijn de biggetjes klein en schattig, maar uiteindelijk worden het grote varkens, niet geschikt om binnenshuis gehouden te worden! Denk er dus goed over na voordat je biggetjes koopt. Je moet uitgaan van de grootte van de volwassen dieren.


bron: https://kunekuneverenigingnederland.nl/


Kune kopen?



Wil je zelf een kune kune houden? Dat kan! Elk jaar kweken wij heel kleinschalig 1 of 2 nestjes en hebben we een paar kune kunes te koop.


Onze kunes worden gekweekt volgens de richtlijnen van de KKVN (Kune Kune Vereniging Nederland) en de BKKPS (Britisch Kune Kune Pig Society). Al onze "koppeltjes" worden zorgvuldig geselecteerd en onze biggen worden ingeschreven in het stamboek van KKVN of BKKPS.

Hierdoor kunnen wij garanderen dat het inteeltpercentage heel laag ligt en de kans op erfelijke aandoeningen heel klein is.


De eerste twee maanden na de geboorte krijgen de biggen van ons volop aandacht, liefde en knuffels. Zo maken we er vriendelijke, gezellige varkentjes van. Daarna nog even naar de dierenarts voor de nodige vaccins en eenmaal gezond verklaard, wordt hij of zij gegarandeerd jouw beste maatje!


Deze selectie en zorg geeft de koper de beste garantie op gezonde, lieve varkens.


Kune kune kopen? Neem contact met ons op dan kijken we naar de mogelijkheden. Wees er snel bij, want het aantal biggen is beperkt.

Inschrijven op onze wachtlijst is altijd mogelijk.

 
 
 
 

Onze Kunes

MIKE

Andrew

ODETTE

Rebecca Gina

GINETTE

Rebecca Gina

Dina

Awakino

20170809_163421
_MG_4044
_MG_4073
_MG_3993
_MG_4014
_MG_4079
_MG_4071
_MG_4042
_MG_4023
_MG_3999
_MG_4067
_MG_4036
_MG_4068
_MG_4034
_MG_4030
_MG_4026
_MG_4053
_MG_4007
_MG_4065
_MG_4064
_MG_4055